Bravoklubben!

välkommen till bravoklubben!

Är du extra nyfiken, påhittig och mellan 3 och 12 år? Kanske är du precis som Polle Polonius, som älskar frukter, bär och juice? Han och alla hans vänner har olika personligheter och längtar efter att få lära känna dig. Har du redan hittat din favorit bland bina?

Som medlem får du Ett fint medlemsbevis och samlarkort!

VISSTE DU ATT…

 

Getingar och bin är olika?

Jo visst är de ganska lika varandra, och båda kan sticka dig. Men om bin sticker dig så dör de direkt efter. Till skillnad från getingar som kan flyga iväg efter att de har stuckit dig

Man kan se skillnad på getingar och bin?

Getingar har en smalare midja, är blankare och har en slätare yta än vad bin har. Bin är hårigare och rundare. Nej, inte lika runda och håriga som humlor. Lagom runda!

 

Getingar är köttätande rovdjur?

Det är därför de inte lämnar dig och din mat ifred. Medan bin äter nektar och pollen från blommor. Fast det förstås, sötsaker som din glass och andra efterrätter smakar fortfarande ganska så gott för bina!

 

Bin håller på med saker som pollinering. Men vad är det?

I en blomma finns det pistiller och ståndare. Det är det som sitter i mitten av blomman.
När bina flyger till blommor för att suga nektar, fastnar det ett slags frömjöl i deras små hårstrån. Frömjöl kommer från blommans ståndare. När bina sedan flyger till nästa blomma lossnar lite frömjöl på den blomman och hamnar då i dennes pistill. Detta kallas för pollinering och det är på så vis som nya blommor blir till!

 

Pollinering behövs för att Bravos läskande juice ska bli till?

Det här med pollineringen som du läste om ovan, är det som gör att frukter och bär kan växa. Just det som man behöver för att i sin tur göra mycket av Bravo-juicen. Det betyder att utan bina hade det inte funnits lika mycket Bravo-juice. Kanske är det en anledning till att bina är bästa vänner med Bravo?

Det finns för lite bin?

I flera länder har bina drabbats av sjukdomar. Och i Sverige behövs egentligen dubbelt så många bin. Därför hjälper Bravo bina. Som vänner hjälper varandra! Till exempel så ställer Bravo upp bikupor på olika platser i Sverige som Polle och hans bi vänner kan flytta in i.

BRAVOS BIEFFEKT

Utan bin blir det mindre juice, så de små bina är faktiskt Bravos bästa vänner. För juice görs på frukt, och det är tack vare binas pollinering som många av frukterna kan växa.

I flera länder har bina drabbats av sjukdomar. Och i Sverige behövs egentligen dubbelt så många bin. Därför hjälper Bravo bina. Till exempel så ställer Bravo upp bikupor på olika ställen i Sverige som bina får bo i.

I maj och juni 2015 sätter vi upp våra första kupor – en hos oss på Skånemejerier i Malmö, en i det gamla Slakthusområdet i Gamlestaden i Göteborg, och en i Magiska Trädgården på Kvarnholmen i Stockholm.